Wat is de beste opvoedingstip die jij ooit kreeg? Lees hier wat ouders antwoorden en duid aan waar je zelf wat aan hebt. Je voelt de neiging opborrelen om een perfecte ouder te worden? Verspil er je energie niet aan. Zo hou je misschien genoeg fut over om van je kinderen te genieten. (En dit is meteen je eerste tip) Zelf nog opvoedingstips? Deel ze gerust hieronder! *Delen is leren*

 1. Negeer één week alles wat fout loopt bij het gedrag van je kind. Zeg alleen wat het positief doet. Na een week zie je al een verschil.

  (Steven Bosmans)

 2. Werk met beloningsstickertjes die je op de kalender kleeft. Zo krijg je veel gedrag aangeleerd.

  (Nancy Feys)

 3. Als je kinderen corrigeert: tel tot 10… zak door je knieën en kijk je kind recht in de ogen. Neem eventueel zijn handjes vast. Zo komt de boodschap duidelijker aan.

  (Marjo Marteau)

 4. Geef zelf het goede voorbeeld. Als jij vaak vloekt, scheldt, hysterisch wordt of nooit ‘sorry’ zegt, neemt je kind dat gedrag over.

  (Lize Kemps)

 5. Als je kind iets vertelt, ga er even bij zitten en herhaal wat het zegt. Je staat versteld hoeveel je zo te weten komt.

  (Mieke De Mulder)

 6. Kondig een kwartier op voorhand aan dat ze moeten eten of gaan slapen. Zo kunnen ze rustig hun bezigheid (spel, tv…) beëindigen en vermijd je woedebuien.

  (Anne-Mie Deweerdt)

 7. Geen frisdrankjes, snoepjes, koekjes… voor het slapengaan! Wel een verhaaltje! Zàààlig.

  (Kim Engelen)

 8. Als ik voel dat mijn kinderen hard zijn tegenover andere kinderen zeg ik: “Doe nooit bij een ander wat je zelf niet wil dat een ander bij jou doet!”

  (Riet Verwimp)

 9. Wij hebben afgesproken dat ik Arabisch spreek met de kinderen en mijn man Nederlands.

  (Soad Homani)

 10. Roep niet vanuit de keuken of je bureel naar je kinderen. Ga naar je kind, spreek het aan met zijn naam en geef je boodschap. Gevolg: veel effectiever.

  (Marc Velghe)

 11. Consequent zijn, orde en regelmaat bieden en volhouden, in je kind geloven en nooit opgeven.

  (Ludwina Reyniers)

 12. Praat met je kinderen, in alle omstandigheden. Bewaar je kalmte, ook al wordt het je soms te veel (niet roepen). Een klets op het achterwerk is géén geschikt uiterst redmiddel.

  (Ivo Raes)

 13. Ik probeer minstens tweemaal per dag de kinderen een compliment te geven: één voor ze naar school zijn vertrokken en één voor ze gaan slapen.

  (Karen Leys)

 14. Zet (het overaanbod van) speelgoed een tijdje weg, dan wordt het weer aantrekkelijk.

  (Leen Annaert)

 15. Zet kinderen even apart als ze stout zijn. Iedereen kan eventjes tot rust komen. Drie minuten is voldoende. Een kookwekker kan nuttig zijn. Zo weet het kind wanneer de time-out voorbij is.

  (Kristel Braeken)

 16. Laat ze een ruzie eens zelf oplossen. Je merkt vaak dat ze er vlugger mee stoppen en het conflict ook zelf oplossen. En mama kiest geen partij.

  (Ann Nevens)

 17. Laat je kind zijn schoolrapport uitleggen en zwijg!

  (Peter Durbi)

 18. Een puber in huis die je steeds van ‘antwoord’ dient en je zo in de gordijnen jaagt? Niet meteen antwoorden, rustig ademen, even wachten en later een kalm antwoord geven.

  (Mieke Meskens)

 19. Je kind stelt een te moeilijke vraag? Geef toe dat je het antwoord niet kent. Zo leert je kind dat ‘iets niet weten’ geen zonde is.

  (Samira Azeroual)

 20. Ga zelf ook eens naar de sauna, film of op café. Kinderen hebben niks aan overstresste ouders.

  (Mia Jorgens)

 21. Laat je kinderen onder elkaar een beurtrol afspreken voor het gebruik van de computer en je merkt dat ze er zelf effectief nog uitkomen ook.

  (Jan T’Sas)

 22. Als ik zelf vroeger ga slapen of als ik een aperitiefje of dessertje serveer, ben ik goedgezind, zijn de kinderen goedgeluimd en is er veel meer wederzijdse interesse en begrip!

  (Lieve De Vos)

 23. Als je boos bent op je kind of als je straft, zorg dan dat je duidelijk zegt om welk gedrag het gaat.

  (Aimée Maluka)

 24. Zelf nog opvoedingstips? Deel ze gerust hieronder! *Delen is leren*

Facebook Comments